Moór Ferenc

Kóspallagi Kistermelő

A gazdálkodást ezen helyen 6 .éve folytatjuk. A 9 tehénből 4 anyakocából és a 70 db őshonos baromfi fajtából egész évben készítünk termékeket. Kóspallag levegője rendkívül tiszta, ezért a feldolgozott tej szomatikus sejtszáma kimagaslóan alacsony, általában 5 000 körüli, mely még Svájcban is extra minőség. Az állomány Jersey fajta, ezért a tej A2 minőségű, a szárazanyag és zsírtartalma nagyon magas. A tej összetétele miatt elsősorban az etruszk kultúrából ránk maradt, jelenleg Észak – Olaszországra jellemző termékeket készítünk. A joghurt, a mozarella és a gomolya mellett egy sajátfejlesztésű friss penicillin gombákkal érlelt lágysajtot is készítünk, mely a helyi kertészetből származó aszalt paradicsom, bazsalikom és kakukkfű hozzáadásával érdekes ízvilágot hoz a fogyasztó asztalára. A cottage cheese helyett itt a túró és a túróból illetve tejszínből és tejfölből készült friss kenhető termékek kerülnek forgalmazásra, de nem maradhat el a hungarikumnak számító túró desszert sem.

Egy évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy a termékeink egy részéből magas minőségű készételeket is forgalmazni szeretnénk, így nekiláttunk Verőcén egy pizzéria és Szokolyán egy pékség üzemeltetésének. Mindkét helyen ragaszkodtunk a hagyományos, natúr kézműves technológiához. A pékségben és a pizzériában is vadkovászos termékek készülnek. A felszolgált hidegtálak minden része a közvetlen környezetünkből ered és vegyszerektől, adalékanyagoktól mentes.

Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy a fogyasztó megismerhesse a ,,szántóföldtől az asztalig” élelmiszerek előállítását, annak körülményeit. Az urbanizált világ legtöbbször a közösségi médiából tájékozódik és elfelejti ellenőrizni annak valós tartalmát. Napjainkban a vegánok tüntetésétől hangos a világ, vegzálják a vásárlókat, művért és tejet locsolnak a boltokban, mert szerintük az állattartók kegyetlenek és nincsen szükség tejre, tejtermékre. Mi vidéken élők úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdaság nem egy iparág, hanem az itt élő emberek életformája. A gazdálkodás akkor tud eredményes lenni, ha az adott közösség egy megfelelő ökoszisztémát tud kialakítani, azaz együtt él a környezetével. A tudatos vásárlóink rendszeresen látogatnak bennünket, folyamatos a párbeszéd közöttünk, ezért tudunk permanens módon fejlődni.

Termékek:

  • tepertős pogácsa
  • házilekváros hájas sütemény
  • cheddar – jalapeno kombó ( sajt és kenyér)
  • Kóspallagi félkemény, kemény, lágysajtok
  • Töltött sajtok, mozarella

A termékek a Kóspallagi bio kertből, a tehenészetből és a Szokolyai pékségből származnak.