
Feczkó Eszter
Már gyermekkoromban sütöttem mindenfélét otthon, ahogy édesanyámtól és nagymamámtól ellestem és tanultam. Az első, amit sütöttem az a proszfora volt a görögkatolikusok (keleti egyházak) kovászos áldozati kenyere, amit áldoztatáskor használnak.
Hol élesztővel dagasztottam, hol öregkovásszal, hol kész lisztből, hol én őröltem saját malmommal a gabonát is hozzá.
A bakancslistámon a kovásznevelés és kovásszal való sütés régóta szerepelt.
Közel egy éve neveltem ki a saját vad- és olasz (lievito madre) kovászomat. Azóta azzal készítem az összes pékárut otthon családom, és néhány barátom nagy örömére és egészségére.
A madre kovász egyik titka és csodája, hogy a kenyér (vagy egyéb péksütemény) készítésekor a kovász elkezdi lebontani a glutént, ezért sokkal könnyebben emészthetővé teszi az ebből készülteket.
Régi vágyam és célom, hogy a kóspallagiak jó kenyérhez juthassanak!





